ecommerce Magento 2

Hoe maak je een XML Sitemap in Magento 2?

Magento 2 beschikt standaard over de functionaliteit om een XML Sitemap te genereren. Je hoeft deze alleen nog maar toe te voegen. In de XML Sitemap worden alle categorieën, producten en CMS pagina’s opgenomen.

Een XML sitemap is voor zoekmachines die via dit bestand alle opgenomen pagina’s kunnen vinden om vervolgens te indexeren. Je kunt de zoekmachines laten weten dat je een XML sitemap hebt door deze bij hun aan te melden of op te nemen in de robots.txt file. Bij Google kun je het aanmelden bij de Google Search Console. Voor Bing ga je naar de Bing Webmaster Tools.

Zo voeg je een XML Sitemap toe in Magento 2

  1. Ga in het menu naar “Marketing” en kies daarna voor “Site Map”.
  2. Klik op de button “Add Site Map”.
  3. Vul de bestandsnaam en de locatie van het bestand in. Standaard noem je het bestand sitemap.xml en plaats je deze in de root map door bij “Path” een “/” in te vullen.
  4. Klik op “Save & Generate”.
  5. Je kunt nu de Sitemap bekijken door op de url onder “Link voor Google” te klikken.

Instellingen XML Sitemap aanpassen

Standaard krijgen alle categorieën de prioriteit 0.5 mee. Voor producten is dit 1 en CMS Pagina’s 0.25. Het is mogelijk om dit samen met nog diverse andere instellingen aan te passen. Je kunt het op de volgende locatie aanpassen:

  1. Ga in het menu naar “Stores” en kies daarna voor “Configuration”.
  2. Ga naar “Catalog” > “XML Site Map”.
  3. Wijzig hier de instellingen naar wens.

Over de Auteur

Richard van Delft Richard van Delft

Eigenaar van full service internetbureau FireMultimedia. Helpt graag ondernemers vooruit. Passie voor E-commerce. Magento solution specialist.