ecommerce Magento 2

Waarop moet je letten als je hosting voor een Magento 2 webshop zoekt?

Magento 2 vraagt veel van de hosting. Niet de juiste hosting kan zorgen voor een niet goed functionerende webshop, een tragere webshop en meer kosten voor webdevelopment. Daarom is het belangrijk om de juiste partij te kiezen. In deze blog enkele tips waar je zeker op moet letten.

Ervaring met Magento

Een open deur maar misschien wel het belangrijkste puntje is dat de hoster ervaring moet hebben met Magento 2. Dit is nodig voor goede ondersteuning en de serverconfiguratie optimaal af te stemmen op Magento.

Als de hoster een aparte pagina voor Magento hosting op zijn website heeft staan hoeft dit nog niet te betekenen dat ze er ook echt ervaring mee hebben. Vaak maken ze voor alle populaire systemen een landingspagina aan. Biedt de hoster voor tientallen systemen “geoptimaliseerde” hosting aan dan zit je waarschijnlijk te kijken naar een partij die niet echt gespecialiseerd is in Magento hosting.

Snelheid

Een snelle webshop is essentieel. Een snelle webshop verbeterd de conversie en dus jouw omzet. Maar bespaart jou ook tijd omdat je sneller je catalogus kunt aanpassen. De snelheid van jouw webshop is afhankelijk van vele factoren maar ook zeker van de hosting.

Met de specificaties van het pakket kun je de snelheid tussen hosters niet vergelijken. Neem bijvoorbeeld het aantal CPU cores dat sommige hosters vermelden. Een pakket met 8 CPU cores hoeft niet sneller te zijn dan een pakket met 4 CPU cores. Dit komt natuurlijk omdat andere factoren ook nog impact hebben maar ook omdat de ene CPU core sneller is dan de andere. Alleen door te proberen kom je er echt achter welke hoster sneller is. Dus meten is weten.

Backup

Het ergste wat kan gebeuren is dat je jouw webshop met alle of een deel van de klant- en orderdata kwijtraakt. Om de kans op verlies van data te voorkomen heb je natuurlijk betrouwbare hosting nodig. Maar als het fout gaat wil je ook terug kunnen vallen op een backup. Neem daarom bij de keuze van een hoster ook mee hoe de backup geregeld is. Denk bijvoorbeeld aan de locatie en frequentie van de backup. Het minste risico loop je als de backup op een fysiek andere locatie staat opgeslagen. De frequentie bepaald voor welke periode je data kwijt bent al je een backup terug moet zetten. Naar mijn mening is een dagelijkse backup opgeslagen op een veilige externe locatie essentieel.

Over de Auteur

Richard van Delft Richard van Delft

Eigenaar van full service internetbureau FireMultimedia. Helpt graag ondernemers vooruit. Passie voor E-commerce. Magento solution specialist.